Изкуство без граници

В истински празник за душата се превърна заключителният концерт на участниците в арт заниманията по проект „Преход с изкуство и познание“ на фондация „Мисия Спасение“, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014. Бежанци, потърсили закрила в страната ни, имаха шанса да се качат на сцената в концертната зала на културно-образователен център “Дворец на щастливите хора“ и да се изявят като музиканти, певци и танцьори. В продължение на половин година те овладяваха тънкостите на вокалното изпълнение, потопиха се в магията на латиноамериканските и модерни танци, учиха се да извличат красива мелодия от струните на китара и се отдадоха на пречистващата сила на изящните изкуства. За повечето от тях това бяха първи стъпки в света на музиката и танца.
концерт_бежанци
“Вярвам, че изкуството е мостът, който ни свързва, независимо от коя точка на света идваме“, каза при откриването на концерта Ангел Ковачев, който ръководи класовете по китара и вокално пеене за възрастни и деца. Под бурните и окуражителни аплодисменти на публиката негови ученици по китара изпълниха няколко известни класически произведения, както и популярната мелодия “Twinkle, Twinkle Little Star“ миксирана с бийтбокс.
концерт_бежанци
Гостите на концерта пригласяха и на най-малката участничка, която изпя под музикалния съпровод на Ангел две популярни детски песни – „Къде остана детството“ и „Детство мое“. Представителите на вокалната група за възрастни изпълниха интересна компилация между популярна иранска песен и известното българско парче „Вървят ли двама“.
концерт_бежанци
Като гости на събитието бяха поканени и роднини на бежанците, които останаха силно впечатлени от артистичните изяви на своите близки. Сред публиката бяха и преподавателите по български език, които споделиха свои впечатления от работата си с децата и възрастните. Любка Фитова разказа, например емоционална история за това как малките й ученици се наредили на опашка, за да получат като награда целувка за успешно изпълнена задача.
Концертът завърши с кратък документален филм за работата по проекта „Преход с изкуство и познание“ на фондация „Мисия Спасение“ с хората, търсещи закрила у нас. Той е също ретроспективен разказ за творческите изяви на бежанците в различните уъркшопове по изящни и приложни изкуства, танци и музика. По този начин част от събитието станаха и много от тези, които вече напуснаха България в търсене на по-добро бъдеще. „Въпреки че арт заниманията по проекта приключиха, аз винаги съм готов да отделя от времето си, ако искате да продължим заниманията си по китара и вокално пеене“, се обърна накрая към своите възпитаници Ангел.


Този документ е създаден с финансовата подкрепа на ФМ на ЕИП 2009-2014. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от фондация „Мисия Спасение“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Програмния оператор или на Донора.