Добрата идея е преди капитала

„Добрата идея е преди капитала!“ Това каза Иводор Ковачев, председател на фондация „Мисия Спасение“, по време на среща с бежанци от центъра за временно настаняване в квартал „Военна рампа“. Тя се състоя на 3 ноември в лагера, а поводът бе провеждането на семинар по „Предприемачество“. Той е част от проекта „Преход с изкуство и познание“ по Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП 2009-2014 и има за цел да помогне на хората, търсещи убежище у нас, да се запознаят с възможностите за стартиране на малък бизнес в България. Към събитието проявиха интерес над 50 бежанци от Сирия и Ирак. Презентацията на Албена Иванова, старши консултант и мениджър „Управленски системи“ към голяма консултантска фирма, предизвика разгорещена дискусия, а най-големите притеснения на участниците в семинара бяха свързани с липсата на нужния капитал. За да ги насърчи, тя им сподели личния си опит в основаването на малък бизнес с минимални средства.
Иводор Ковачев

Иводор Ковачев пък ги провокира с въпроса: „Как стигнахте от Ирак и Сирия до България? Със самолет? Нима е по-лесно да минете пеша цялото това разстояние?! Имали сте цел, мотивация.“ Той им разказа също за семейство бежанци, които са спечелили по проект европейско финансиране и са открили у нас малък фризьорски салон.

бежанци се запознават с правата и задълженията си

Бежанците получиха листовки с информация за правата и задълженията им в България, за безплатна правна помощ, както и контакти на важни държавни институции и лечебни заведения.
Екипът и доброволци към фондация „Мисия Спасение“ раздадоха на присъстващите помощи от първа необходимост, като топли пуловери и обувки, шалове, шапки и ръкавици, както и различни тоалетни принадлежности. За малчуганите бяха приготвени много играчки и соево мляко.

помощи за бежанци
В организирането на събитието фондацията срещна пълната подкрепа на Държавна агенция за бежанците при Министерски съвет и бежанския център в лицето на г-н Атанас Младенов, началник отдел „Производство и международна закрила“ и г-жа Красимира Христова, гл. експерт към Дирекция „Социална дейност и адаптация“.