Изкуството – мост между културите

деца изпълняват химна на България

С химна на България в изпълнение на дете, възпитаник на културно-образователния център „Дворецът на щастливите хора“ и момиченце, осиновено от бежанци, бе открит вторият концерт на участниците в арт заниманията по проект „Преход с изкуство и познание“ на фондация „Мисия Спасение“. Той е финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014. Изкуството за пореден път се превърна в мост между културите и стопи различията между българи и чужденци, търсещи закрила у нас.

концерт_бежанци

На 29 ноември на сцената в концертната зала на „Двореца на щастливите хора“ заедно се изявиха бежанци и ученици по пиано към културно-образователния център. Бежанците изпълниха няколко песни на фарси, хванаха се заедно с гостите на концерта на кръшно българско хоро, опитаха възможностите си и под игривия ритъм на ръченицата. Музикалният съпровод бе на Иван Величков, преподавател по акордеон към Двореца.

Сред гостите на концерта бяха част от преподавателите по проекта. Г-жа Любка Фитова, която води уроците по български език, отправи специален поздрав към бежанците на фарси. По време на събитието г-н Иводор Ковачев, председател на фондация „Мисия Спасение“ и ръководител на проекта „Преход с изкуство и познание“, връчи сертификати на завършилите курса по компютърно обучение.

Иводор Ковачев

Празникът завърши с документалния филм „Да бъдеш отговор в свят без отговори“ на фондация „Мисия Спасение“, представящ съдбите на някои от бежанците, участващи в проекта, както и различните дейности по него. Топли напитки и вкусни лакомства също допринесоха за доброто празнично настроение.